sâmbătă, 22 iunie 2013

Consumul de cafea : placere sau durere?


Multi dintre noi depindem de o gura de cafea pentru a ne porni motoarele. Altii au nevoie chiar de mai multe guri sau chiar “plinuri” pentru a face fata unei zi . Sunt unii care folosesc cafeaua pentru a trece mai usor peste depresii sau anxietate cu toate ca aceasta bautura atat de apreciata creeaza mai multi hormoni de stres (lupta sau fugi) in sistemul nostru. Sirurile de adrenalina pompate, avand ca initiator cafeaua, duc la retentia de mai mult cortizol, ceea ce duce la un ciclu vicios de mai mult stres si anxietate.
Pentru altii cafeaua este doar un simplu motiv de a iesi in oras sau de ‘a sta la palavre’.

Aroma placuta si caldura, asocierea cu fumatul sau cu un biscuite sunt o alta fata a consumului de cafea ce ne ademenste mereu.

Intr-o lume plina de vicii autodistrugatoare cafeaua desi creaza dependenta , este privita inca cu ingaduinta de foarte multi si asta si probabil datorita faptului ca este viciul la care se poate renunta cel mai usor. Trei zile de dureri de cap si ai scapat. Sunt sigur ca multi dintre voi ati trecut prin asta si stiti prea bine ce inseamna, iar aceste zile pot fi mai multe sau poate mai putine , in functei de cate portii de cafea obisnuiam sa servim pe zi.

Este insa nevoie pentru multi dintre noi sa ne uitam la modul in care consumam cafeaua si sa intelegem daca trebuie sa reducem cantitatea sau poate chiar sa renuntam de tot la ea.

Desi cafeina se regaseste si in alte alimente sau bauturi precum ceaiul sau ciocolata, cafeaua contine cu adevarat cantitatea mare. Primul lucru insa la care trebuie sa te gandesti este daca esti in stare. Daca nu , inseamna ca te afli la un nivel de dependenta.
Modul in care consumul de cafea ne ridica starea de spirit si ne ajuta sa ne “pornim”

Cafeina este o substanta chimica naturala stimulanta numita trimetilxantina . Poate genera atat dependenta dar poate fi si de ajutor, precum ar putea aduce marturie atat Bach cat si Beethoven, ambii mari consumatori de cafea.
 Cafeaua stimuleaza creierul pentru a produce neurotransmitatorul dopamina ocupand receptorii adenozinici ai creierului. Acesti receptori sunt cei care ne ajuta sa simtitm ca ne este somn.Insa receptorii adenozinici nu fac diferenta intre adenozina si cafeina.

Dopamina ne ridica starea de spirit si ne face sa ne simtitm mai bine si sa tinem depresia departe. Acesta este si unul dintre motivele pentru care consumul de cafea este mult mai mare in zonele unde nu este prea mult soare pentru perioade mai lungi. Dopamina contribuie de asemenea la miscarea corpului in mod constient. Astfel Suedia este cel mai mare consumator de cafea din lume si asta in ciuda faptului ca inca din secolul 18 au existat interdictii prin lege prin care oamenii erau amendati sau chiar arestati daca erau prinsi in timp ce consumau cafea. Regele Gustav al –III-lea al Suediei era atat de convins de efectele negative ale cafelei incat a dispus un prim experiment clinic prin care sa se demonstreze teoriile sale. Din pacate nici el si nici doctorii sai nu au apucat sa vada acest experiment dus la bun sfarsit.

Unele cercetari arata chiar ca cei care beau cafea au mai putine sanse sa dezvolte boala Alzheimer decat cei care nu beau. In timp ce ne simtim mai bine datorita dopaminei, cafeina creste activitatea creierului.

Acest lucru pune in alerta glanda pituitara care elibereaza hormoni care transmit catre glanda suprarenala sa produca adrenalina pentru raspunsul “lupta sau fugi”. Acest input de adrenalina te face mai alert.

Injectiile cu adrenalina sunt folosite cateodata pentru a trece mai usor peste problem extreme de respiratie sau legate de inima. Cafeina poate ajuta si in cazul atacurilor astmatice , dilatand pasajele bronhiale si crescand bataile inimii.
Consumul de cafea, efectele secundare si cum putem scapa de ea.

In timp ce efectul adrenalinei se pierde , cortizolul incepe sa urce incet. Daca acest ciclu este repetat de mai multe ori si in mod regulat, atunci se creaza aceasi stare precum stresul cronic . Acesta se manifesta prin oboseala , anxietate, nervozitate, iritabilitate si imunitate scazuta.
 O reteta dezastruoasa este sa ai un loc de munca stresant si sa bei cafea pentru a face fata. Eliberarile de adrenalina dau dependenta, puteti intreba orice parior pe jocuri de sport.

Dar se pare ca nevoia de dopamina este de fapt carligul care face atat de grea incercarea de a renunta la cafea. Cateodata cafeina din cafeaua consumata in mod regulat poate provoca intoleranta la gluten sau boala celiaca.

Una dintre recomandarile de a scapa de consumul de cafea este folosirea unui supliment natural care este parte dintr-un amino acid neesential L-Tirosina . Acesta este un precursor natural al dopaminei produse de creier si ajuta oamenii sa fie alerti.
Riscurile consumului de cafea

Desi exista multe studii care prezinta cafeaua ca pe un aliment sanatos si care ar fi benefica in diferite probleme de sanatate, exista la fel de multe studii care arata exact contrariul.
Cancer

Peste 1000 de chimicale exista in cafeaua prajita dintre care despre 19 se stie ca sunt carcinogene.
Probleme gastrointestinale

Fiind acida, cafeaua poate deteriora in mod grav sistemul gastrointestinal. Astfel aceasta nu este deloc recomandata pentru cei care sufera de probleme gen ulcer, gastrita, colita, etc. Sa nu mai spunem ca unii o consuma dimineata pe stomacul gol la o tigara. Va inchipuiti putin ce se intampla in acel organism , care dupa orele de pauza de somn asteapta alimente nutritive pentru a se hrani si primeste un pachet de aciditate + chimicale si stimulenti puternici!
Efecte psihologice si insomnie

Multi consumatori de cafea sunt familiarizati cu acel efect al consumului de prea multa cofeina. Acest fapt poate cauza si anxietate sau iritabilitate si chiar simptome de retragere. In multe cazuri consumul de cafea rezulta in insomnie si in alte cazuri in narcolepsie. Un alt fapt cunoscut este acela ca cafeina produce diferite efecte psihologice.
Colesterol

Un studiu din 2007 facute de Baylor College of Medicine arata ca moleculele cafestol si kahweol, care se gasesc numai in boabele de cafea pot ridica nivelul LDL(lipoproteinele care transporta colesterolul rau) la oameni. Aceasta crestere este un semn al faptului clar ce indica cresterea colesterolului de catre cafea. S-a observat de asemenea faptul ca atunci cand cafeaua este facuta la filtre cu filtre de hartie, acestea reusesc sa filtreze majoritatea compusilor de cafestol si kahweol, ceea ce nu se poate spune despre celalalte moduri de a prepara cafeaua.
Tensiunea arteriala

Exista pareri si studii diferite care arata sau nu o legatura directa intre consumul de cafea si tensiunea arteriala. In mod logic , cafeaua fiind un stimulant contracta arterele astfel crescand presiunea sangelui. Exista totusi studii care au aratat ca nu exista nici o legatura intre consumul de cafea si tensiunea arteriala.

Alte studii spun ca cei care cosnuma cafea pot experimenta o crestere insemnata a presiunii arteriale dar pe termen scurt. Aceste pareri impartite pot veni si din faptul ca multi dintre cei care consuma cafea in mod constant s-au obisnuit cu efectul cafelei asupra arterelor si au dezvoltat astfel o toleranta. De aici si efectul scurt care apare la unii subiecti din testetel mentionate mai sus.

Efectele mai periculoase sunt insa pentru cei care sufera deja de tensiune arteriala ridicata. Astfel este bine sa va consultati cu un specialist in aceasta privinta. Daca sunteti ingrijorati, incercati sa limitati consumul macar la 200 ml pe zi. Si nu uitati ca nu numai cafeaua contine cofeina, chiar daca cea mai mare cantitate o gasim in cafea. De asemenea incercati sa evitati consumul de cafea inaintea activitatilor care in mod natural determina cresterea tensiunii arteriale precum: exercitii fizice, ridicarea de greutati, munca fizica si altele.

Pentru a verifica daca consumul de cafea va ridica tensiune aarteriala, o puteti verifica la 30 pana la 60 de minute dupa ce consumati cafea. Daca tensiunea arteriala a crescut cu 5 pana la 10 puncte este posibil sa aveti o problema si va trebui sa renuntati la cafea. Renuntarea trebuie facuta treptata pentru a evita durerile de cap.
Efectele asupra sarcinii

Moleculele de cafea sunt destul de mici pentru a penetra placenta si pentru a ajunge in fluxul sanguin al bebelusului. Spre deosebire de adulti, bebelusii(fetusii) inca nu au dezvoltate in totalitate organele astfel ei neputand sa metabolizeze cafeina si sa o elimine din corp. Asa ca stimulantul are tendinta de a ramana in corpurile lor de 10 ori mai mult decat in corpurile adultilor. Daca mama consuma des cafea, este foarte probabil ca atunci cantitati mari de cafeina sa se acumuleze in corpul bebelusului. Iar asa cum se intampla si la adulti, bebelusii pot suferi de probleme legate de ingerarea de cafeina , precum cresterea pulsului si afectarea somnului.

Un studiu din anul 2003 facut de danezi pe 18,478 de femei a facut o legatura clara intre consumul de cafea in timpul sarcinii si riscul semnificativ crescut de pierdere a sarcinii. Concluzia a fost ca acele mame insarcinate care consuma 8 pahare de cafea pe zi au un risc de 220% mai mare decat cele care nu consuma deloc cafea de a pierde sarcina. Poate vi se pare exagerat 8 pahare pe zi, dar pentru femeile insarcinate orice risc ar trebui sa fie eliminat.

Si cafeaua decofeinizata este privita ca un potential pericol mai ales atunci cand sunt folosite metode chimice de producere. De obicei aceste metode contin substante chimice care se transmit fatului.
Deficienta de fier, anemia

Nu numai ca prin consumul de cafea apare o deficienta de fier in organism , dar cafeaua impiedica absorbtia fierului suplimentat.
Boli de inima

In ceea ce priveste bolile de inima, exisat o discrepanta in studii, unele spun ca bolile de inima sunt ameliorate de consumul de cafea dar in cantitati mici, altele sustin cum ca , consumul de cafea este un pericol pentru sistemul cardiovascular. Cred ca mult depinde atat de cantitatea de cafea, de calitatea ei, de modul de preparare cat si de conditia de sanatate a subiectilor studiati. Una dintre problemele ridicate totusi este faptul ca o cauza importanta a consumul de cafea este inflamatia, ceea ce poate duce cu siguranta la multe complicatii cardiovasculare.
Interactiunea cu alte medicamente

Cafeina impreuna cu medicamente precum Tylenol (Paracetamol, acetaminofen ) pot afecta in mod periculos ficatul.

Salicilatii din aspirina interfereaza cu cafeina crescand nivelul acestora. Desi salicilatii sunt substante ce se gasesc in mod natural in alimente, nivelele lor inalte nu sunt deloc sanatoase. Multi doctori recomanda sa nu se consume cafea si aspirina impreuna.

In concluzie, cafeina este gasita nu numai in cafea, dar in cafea are cea mai mare concentratie. Cafeina se formeaza in mod natural in 60 de plante incluzand aici boabele de cafea , frunzele de ceai, nucile de kola folosite pentru renumitele bauturi cat si boabele de cacao folosite pentru prepararea ciocolatei. Exista insa si cafeina facuta de om care este adaugata la unele mancaruri, bauturi sau medicamente.

90% din oamenii de pe pamant folosesc cafeina intr-o forma sau alta. Numai in America 80 % din adulti consuma cafeina in fiecare zi.

Un studiu facut asupra elevilor din clasele a 7-a, a 8-a si a 9-a din Ohio a descoperit ca acestia consuma in jur de 53 mg de cafeina pe zi, dar cel putin unul din cinci consuma peste 100 mg pe zi.

Daca este consumata in bauturi sau medicamente, cafeina are efecte diverse asupra corpului. Aceasta este un stimulant al sistemului nervos central. Iar acesta cuprinde creierul, coloana spinarii si alti nervi din corp. Si desi principalul efect al cafeinei este sa te faca sa te simti treaz si alert, cafeina are si dezavantajele care se manifesta in probleme precum:


Tremur

Batai inegale ale inimiiInsomnie sau probleme cu somnul

Creste presiunea

Cauzeaza dureri de cap, ameteala si nervozitate

Un important diuretic, dezhidrateaza puternic corpul

Creeaza dependenta

Creste colesterolul

Creeaza anemie intervenind in absorbtia fierului

Creeaza aciditate ceea ce duce la pierdere de calciu

Este mai periculoasa in anumite combinatii precum cafea cu aspirina.

Cafeina este atat un aditiv cat si un medicament. Astfel aceasta este folosita intr-o gramada de medicamente pentru tratarea oboselii, a ametelii si pentru a imbunatatii efectul altor medicamente pentru inlaturarea durerii. Cei care sufera de probleme cu inima nu ar trebui sa consume cafeina deoarece le face inima sa lucreze mult mai greu. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care sufera de anxietate sau atacuri de panica, cafeina inrautatindu-le simtitor situatia.
Dupa ce bem cafeaua, cafeina isi atinge punctul maxim in sange in aproximativ o ora si sta acolo intre 4 si 6 ore.

Cand oamenii consuma cafea in fiecare zi, corpurile lor se obisnuiesc si nu mai au parte de “efectele pozitive” de a se simti treji si de a se putea concentra daca nu consuma in continuare. Acest lucru se numeste “toleranta”. Sunt studii care arata cum consumul de cafea determina o dependenta fizica. Astfel o persoana atunci cand incearca sa renunte la cafea experimenteaza sentimente de retragere, precum si dureri severe de cap, dureri ale muschilor, depresie si iratibilitate. Cand oamenii simt aceste simptome de obicei consuma mai multa cafea pentru a le indeparta. Acest ciclu vicios este greu de spart.

Deci pana la urma nu cafeaua in sine poate deveni un inamic ci cafeina. Asa ca fii informat , intreaba-te cata cafeina exista deja in alimentatia ta. Citeste etichetele, vei fi surprins sa afli ca inafara de cafea, multe alte produse contin cantitati importante de cafeina. Iata cateva exemple :




Cafea 150 ml 60-150

Cafea, decafeinizata 150 ml 2-5 mg

Ceai 150 ml 40-80 mg

Ciocolata calda 150 ml 1-8 mg

Lapte cu ciocolata 225 ml 2-7 mg

Mountain Dew 355 ml 55 mg

Diet Coca Cola 355 ml 45 mg

Coca Cola 355 ml 64 mg

Pepsi Cola 355 ml 43 mg

Red Bull 250 ml 76-80 mg

7-Up 355 ml 0

Sprite 355 ml 0

Starbucks Coffee Ice Cream 1 cupa 40-60 mg

Kit Kat  1 baton (46 g) 5 mg

Ciocolata neagra 1 baton (41 g) 31 mg

 Prajitura de ciocolata 50 g 8 mg

Inghetata de ciocolata 50 g 2-5 mg

M-am lasat de cafea cu mult timp in urma si nu a fost greu. Sunt sigur ca pentru altii pare imposibil sau pur si simplu este o bucurie si o placere prea mare de care nu vor sa se desparta. Intrebarea pe care totusi mi-o pun si pe care va rog sa v-o puneti si voi este: Va doriti sa fiti dependeti de o bautura calda?

Parerea mea este ca noi oamenii suntem fiinte extraordinare menite sa luminam pamantul , sa zburam in ceruri nu sa ne tavalim in mocirla. Pentru a face asta trebuie insa sa invatam sa ne detasam de tot ce ne tine prinsi, de tot ce ne tine legati strans fie ca este vreo bautura, vreo mancare, obicei, nevoie, gand sau sentiment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu