sâmbătă, 22 iunie 2013

Recomandari privind prepararea cafelei




Articol extras din cartea "CAFEAUA" de Ana Tomescu | Editura Gramen, Bucuresti, 2010.

Pudra de cafea sau produsul liofilizat, cu sau fără zahăr, se foloşeşte la prepararea băuturii atât de cunoscute sub numele de cafea şi, respectiv, ness care se servesc după sau între mese, în acţiuni protocolare sau în familie, cu prietenii, în cafenele, în restaurante, acasă, etc.

Cafeaua din pudră se prepară numai din pudră prăjită corespunzător şi proaspăt măcinată, cu apă proaspătă, necalcaroasă şi fără clor, în vase bine curăţate. Se folosesc 50-60 g pudră la 1 l apă sau 2 linguriţe la o ceaşcă (100 150 ml apă). Fierberea pudrei nu este recomandată întrucât prin fierbere substanţele aromatice se volatilizează iar gustul devine neplăcut. Pentru a evita răcirea, cafeaua preparată se păstrează în bain-marie sau pe o sursă de căldură fixată la un punct de încălzire minimă. Nu se reîncălzeşte. Se serveşte de obicei caldă, însoţită de un pahar cu apă proaspătă şi rece.

Alte reţete moderne şi sofisticate introduc anumite ingrediente care se adaugă cafelei: gheaţă, ciocolată neagră rasă sau fulgi, îngheţată de vanilie, mocca sau ciocolată, lichior (mai ales de cireşe şi portocale), frişcă proaspătă, coniac, scorţişoară, coajă de lămâie rasă, gălbenuşul şi albuşul de ou, lapte, rom, whisky, cacao, vin dulce, portocală, cuişoare, gelatină, fructe, plante aromatice şi condimentare.

Cafeaua solubilă se prepară cu apă de calitate bună, fiartă sau rece, cu sau fără zahăr. Se folosesc 8-10 g ( o linguriţă) produs pentru 100-150 ml apă.

Cafeaua decofeinizată ca şi surogatele de cafea pot fi consumate, fără risc, de către persoanele în vârstă sau de către persoanele cu diverse afecţiuni.

Se spune că cea mai bună cafea se prepară din cea mai bună cafea şi acest lucru este posibil doar în Etiopia.

Cafeaua se foloseşte la prepararea unor băuturi alcoolice (lichioruri).

Cofeina extrasă din boabele verzi este utilizată în industria farmaceutică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu