sâmbătă, 22 iunie 2013

Standardele de certificare a cafelei si importanta acestora



Ca orice produs de larg consum din societatea globalizata in care traim si cafeaua poate fi mai buna sau mai proasta, in functie de soiul din care se trage, conditiile de cultivare, procesare, prajire si bineinteles preparare a bauturii finale. Se spune totusi ca pana si o cafea 100% Robusta optim cultivata si prajita poate sa contribuie la prepararea unui cappuccino perfect sau a unui espresso ca la carte, asa cum si o cafea 100% Arabica provenita din culturi necertificate, prost prajita sau prost preparata poate avea o calitate indoielnica. In opinia noastra conditiile de cultivare si procesare, prajirea si prepararea cafelei reprezinta variabilele esentiale ale lungului si anevoiosului proces pe care aceasta bautura magica il parcurge din fermele in care este cultivata si pana in ceasca.

Primul pas in triada expusa mai sus il reprezinta cultivarea si procesarea cafelei verzi. In aceasta etapa accentul se pune pe calitatea solului in care cafeaua este cultivata, absenta completa sau prezenta minimala a substantelor chimice in procesul de cultivare si procesare, dar in egala masura se tine cont de protejarea si tratamentul echitabil al fermierilor ce se ocupa de cafea. Momentan exista in zona tropicala – zona prin excelenta de cultivare a cafelei peste 25 de milioane de oameni a caror exsistenta cotidiana este asigurata de cultivarea si procesarea cafelei. Suprafetele cultivate cu cafea depasesc astazi 12 milioane de hectare iar majoritatea plantatiilor de cafea sunt situate in zone considerate de importanta ridicata pentru conservarea biodiversitatii si dezvoltarea durabila. Iata de ce, sistemul de certificare a culturilor de cafea a aparut si s-a dezvoltat ca o necesitate absoluta atat pentru protectia fermierilor cat si pentru prezervarea biodiversitatii si dezvoltarea pe criteriile durabilitatii a regiunilor din care provim boabele verzi de cafea. Cele mai cunoscute si mai importante certificari pentru cafea sunt: Rainforest Alliance, USDA Organic, Fairtarde International si UTZ Certified.

Rainforest Alliance se concentreaza pe certificarea din perspectiva protectiei mediului dar merge mai departe acoperind si alte probleme cum ar fi relatiile din interiorul comunitatii si tratamentul corect din perspectiva drepturilor omului pe care il primesc cei ce lucreaza in fermele in care se cultiva cafeaua.

USDA Organic este un standard de certificare american. Produsele cerificate cu acest standard sunt organice 100%, cultivate pe un sol care nu a fost tratat timp de cel putin 3 ani cu ingrasaminte sintetice, pesticide sau herbicide. Acelasi lucru este valabil si pentru  planta de cafea.

Fair Trade este o certificare preocupata in primul rand cu eradicarea saraciei. Din acest motiv cafelele certificate Fair Trade au fost achizitionate de la fermieri la un pret care sa asigure profitabilitatea culturilor.

UTZ Certified pune in special accent pe transparenta si usurinta urmaririi procesului de aprovizionare si administrare eficienta a fermelor – practici agricole eficiente, prevenirea eroziunii solului, minimizarea consumului de apa si minimizarea poluarii, utilizarea responsabila a chimicalelor si protectia habitatului.

Standardele prezentate mai sus sunt cele mai importante si in acelasi timp cele mai cunoscute standarde de certificare pentru cafea. Le veti regasi cu siguranta pe ambalajul cafelelor de calitate, daca veti cauta cu atentie. Certificarile sunt importante o data pentru ca sustin munca fermierilor si productia de cafea eficienta si sustenabila si apoi pentru ca aduc in ceasca fiecaruia dintre noi o cafea de cea mai buna calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu